tak pikir panjang..ana teruskan operasi memasak..
inilah hasilnya..kering skit tp ok lh..
Nak Resepi Jom Tengok Bawah ni..
BAHAN2 (A)
1) AYAM (Dalam 1/2 ekor dan dipotong ikut suka)&
(rebus dahulu ayam td separuh masak)
2)1 biji bawang besar *
3)4 ulas bawang besar*
4)1 inci halia*
(beland smua bahan diatas td *)
BAHAN (B)
1) 1 s/k ketumbar.*
1) 1 s/k ketumbar.*
2) 1 s/k jintan manis*
3) 1 s/k jintan putih*(bland kering bg yg bertabda *)
4) 2 /b rempah kari ayam
5) 1 s/b lada serbuk
6) 1 s/b serbuk lada sulah
7) 3 s/b tomato puree
8)300ml susu mailto:segar@%20susu%20cair
9) 1 biji tomato bland.
BAHAN (C)
1) 1biji tomato dipotong dadu
2) kismis 2 s/b
3) daun bawang untuk hiasan
CARA2NYA:
1)Toskan ayam yg sudah di rebuskan tadi.
2)Tumiskan bahan2 A tadi hingga kuning
3)masukan bahan B yg dibland td dah kacau hingga naik bau.
4)bila sudah naik bau masuk 1 per 1 bahan B tadi..kacau sampai memdidih
5)selepas itu masukan ayam tg direbus tdi.dan masukan garam dn gula agak2 secukup rasa.
6)bila sudah masak..masukkan smua bahan C tadi.dan kacau seketika dan angkat untuk dihidang
(JIGA TERLALU KERING MASUKAN AIR REBUSAN AYAM TADI SEDIKIT)
SELAMAT MENCUBA!!
No comments:
Post a Comment